În timp ce unii preferă să dea 20-30 de lei o dată la câteva luni pe o pereche de pantaloni de la tonetă, alţii aleg să meargă la croitor.
La vârsta de 60 de ani, Vasile Netcă, de profesie croitor, continuă să fie salvarea celor care, din lipsă de bani, încearcă să-şi menţină în stare de funcţionare hainele vechi de ani de zile. În micul atelier de la parterul unui bloc din centru, ieşeanul face pantaloni şi bluze. „La mine, pentru o pereche de pantaloni din stofă clientul dă 65 de lei. Mai sunt şi cei care îşi cumpără de pe la tonete. Ce-i drept, dau mai puţini bani, dar calitatea croielii şi a materialului este foarte proastă“, spune meşterul.
Dacă în oraş un pantalon de firmă din catifea poate ajunge şi la câteva sute de lei, la croitor nu costă mai mult de 90 de lei. „Am şi destui clienţi care vin cu hainele la peticit pentru că sunt la pământ cu banii. Cineva din Copou mi-a adus o haină care era vai de capul ei. Cu toate acestea, proprietarul mi-a cerut să-i schimb gulerul“, spune Vasile Netcă. Deşi poşeta este un accesoriu important pentru doamne, multe nu se dau în lături când vine vorba despre peticeală.
Cu poşeta la service
Aurel Hotin (51 de ani) lucrează în domeniul marochinăriei de mai bine de patru decenii şi este oricând pregătit să schimbe mânerul unui diplomat sau fermoarul unei genţi. Dacă o poşetă nouă din piele costă la magazin mai bine de 100 de lei, pentru schimbarea unei căptuşeli rupte, de exemplu, meşterul ia 15 lei. „Sunt destui ieşeni care ţin la produsele lor de acasă şi au de schimbat o căptuşeală sau un mâner“, spune Aurel Hotin.
Un alt artificiu la care apelează ieşenii ca să mai facă economie la buget este vopsitul hainelor sau al papucilor. „Au fost clienţi care au venit chiar din străinătate pentru a-şi vopsi un cojoc sau o haină din piele. Numai vara asta am avut 10 clienţi“, a