Scăderea preţurilor la alimente va relaxa presiunile asupra preţurilor, astfel că decidenţii din Europa de Est vor putea să se concentreze pe creşterea economică.
Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, autorităţile din România şi Ungaria vor anunţa că inflaţia a încetinit luna trecută, în timp ce datele din Cehia, Polonia şi Slovacia vor arăta o stabilizare a preţurilor după ce lunile trecute ritmul de creştere a încetinit.
În cazul României, economiştii intervievaţi de Blooomberg se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă la 5,3% în luna iulie de la 7,9% în luna iunie. INS va da miercuri publicităţii cifrele oficiale privind rata inflaţiei.
Banca Naţională a României a revizuit în scădere proiecţia de inflaţie pentru 2011 de la 5,1% la 4,6%, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Banca centrală anticipează că rata inflaţiei va coborî spre 5% sau chiar sub 5% în septembrie, iar spre sfârşitul anului va fi înregistrată o stagnare. Inflaţia a scăzut, în iunie, la 7,9%, de la maximul ultimilor aproape trei ani, de 8,4%, atins în luna mai.
"Atenţia globală s-a modificat în ultimele trei luni de la teama de inflaţie la teama de o contracţie în W a economiei", a declarat analistul Commerzbank AG, Michael Ganske."În general, inflaţia este o problemă pe pieţele emergente şi în Europa Centrală şi de Est, însă aş spune că a atins nivelul maxim".
Inflaţia în Europa de Est a atins un punct de cotitură luna trecută, după ce epidemia de E.coli a condus la scăderea preţurilor la alimente mai rapid decât se aşteptau analiştii, prin reducerea cererii pentru produse proaspete.
În Rusia, rata inflaţiei a scăzut în luna iulie la nouă procente (cel mai redus nivel de după luna decembrie 2010), de la 9,4% în luna iunie. În Cehia, analiştii intervievaţi de Bloomberg estimează că rata in