Festivalurile de teatru de stradă sunt de ordinul sutelor în perioada estivală, cu durate mai scurte sau mai lungi, de la un week-end la o săptămână sau zece zile. În mai toate localităţile unde au loc, stimulează economia locală: atrag turişti, îi fac să profite pe comercianţii locali, restaurantele şi hotelurile sunt pline, încă o dovadă deci că se poate iesi din criză prin cultură.
În jur de o mie de companii de teatru s-au specializat în acest gen de prestaţie artistică. De fapt cuvântul "teatru" nu este cel adecvat, mai degrabă ar trebui să vorbim de "spectacole" de stradă. Circul, acrobaţiile, numere de clowni, muzica, parade de tot felul fac parte din aceste manifestări pe cât de variate, pe atât de insolite. Cei care analizează fenomenul afirmă că după cinema, spectacolele de stradă atrag cel mai numeros public în Franţa. O tradiţie de peste 40 de ani
Fenomenul s-a născut în urmă cu peste 40 de ani, cam după revoltele din 1968. O întreagă generaţie de artişti şi-a propus să iasă din spaţiile închise ale teatrelor şi să se producă în stradă, să antreneze publicul în improvizaţii de tot felul, scopul fiind acela de a crea o mai mare sociabilitate şi coeziune socială.
În ultimii 20 de ani, numărul companiilor care propun spectacole de stradă s-a triplat de fapt, ele s-au şi organizat într-o federaţie, există şi un buget, nu prea mare, de numai zece milioane de euro, alocat de stat în favoarea lor. Cele mai importante manifestări de gen
Cel mai important şi cunoscut festival internaţional de teatru de stradă din Franţa este cel organizat între 16 şi 20 august la Aurillac, din regiunea Auvergne, ajuns la a 26-a ediţie. Există însă şi altele, cum ar fi cel de la Chalon sur Saône, care a reunit anul acesta, între 20 şi 24 iulie, peste două sute de mii de spectatori.
Pe 13 august, începe un alt festival de acest tip la Libourne, în