14 persoane, dintre care cinci copii, au ajuns la spital având simptome de toxiinfecţie alimentară. Toţi au petrecut, duminică, la un botez din localitatea Bicău, judeţul Satu Mare.
Simptomele de toxiinfecţie s-au manifestat la scurt timp după ce a început petrecerea de botez, la care au participat în jur de 30 de persoane. Primii bolnavi au fost aduşi cu ambulanţa la Spitalul Judeţean Satu Mare duminică după-amiază, în jurul orei 17.00. „Pacienţii prezentau simptomele unei intoxicaţii alimentare, greţuri, vărsături, colici abdominale şi febră. Până spre meizul nopţii, numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale a ajuns la 11”, a declarat Csilla Jakab, asistenta şefă de la Serviciu Judeţean de Ambulanţă Satu Mare. Alţi trei bolnavi au solicitat ajutor de specialitate la spitale din Maramureş. În cursul zilei de ieri, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a deschis o anchetă. “Este vorba despre un focar de infecţie izbucnit în satul Bicău, unde aproximativ 30 de persoane au participat duminică, la un botez. În urma consumării produselor de la masa festivă – salam de şuncă, telemea de oaie şi de capră, chiftele, şniţele, sarmale şi prăjituri, 14 dintre ei au acuzat simptome specific toxiifecţiei alimentare. Dintre aceştia, cinci sunt copii, cu vârste cuprinse între 11 luni şi 11 ani. Doi dintre ei, cel de 11 luni şi unul de doi ani, au fost internaţi la secţia de Boli infecţioase. Ceilalţi au refuzat internarea după ce au primit îngrijiri medicale de urgenţă”, a precizat dr. Dorina Dragoş Guran, director adjunct al DSP. Pentru a stabili care dintre produse a produs toxiinfecţia, specialiştii DSP au recoltat probe ce urmează să fie analizate în laboratorul de bacteorologie al instituţiei.