Înainte să ajungă pe masa oamenilor, gustoasa lubeniţă de la Gottlob trece prin mai multe mâini, iar preţul ei creşte. Cea mai renumită marcă de lubeniţă din vestul ţării este cumpărată de la producători, de către intermediari, cu 30 de bani kilogramul.
De pe câmpurile de la Gottlob, la 55 de kilometri de Timişoara, s-au recoltat în acest an peste 15.000 de tone de lubeniţă, cultivate pe aproape 400 de hectare. Înainte să ajungă pe masa oamenilor, majoritatea gustoaselor fructe trec prin mâna mafiei pieţelor, intermediarii care nu îşi declară niciodată câştigurile, dar care controlează preţurile mărfurilor. „Marea noastră problemă este că nu există o legătură între producător şi consumator. Cam 80 la sută din lubeniţă se vinde en-gros prin pieţele din Timişoara, iar cea mai mare parte trece prin mâna intermediarilor”, a declarat Gheorghe Nastor, primarul din Gottlob.
Lubeniţa pleacă de la producătorii din Gottlob cu 30 de bani kilogramul. Intermediarii le revând în pieţele din Timişoara cu 1 leu, iar vânzătoarele oferă clienţilor cu 1,5 lei kilogramul.
Galerie foto
„Trebuie eliminaţi intermediarii, dar acest lucru nu se va întâmpla pentru că există o veritabilă mafie. Eu nu pot să mă duc în piaţă să iau o masă pentru că deja sunt ocupate de aceşti bişniţari. Aceşti oameni nu plătesc impozite, nu au alte servicii. Practic te obligă să le vinzi lor lubeniţa. Vin cu o aroganţă incredibilă”, a spus Cristian Cerba, cultivator la Gottlob.
O altă problemă a crescătorilor din Banat este că unii vânzători veniţi din alte zone pun eticheta de „lubeniţă de Gottlob” pe fructele aduse de ei, pe motiv că acestea se vând mai bine cu un brand. „Anul trecut, când în Oltenia era secetă, au venit maşini din Olt şi Dolj, luau lubeniţe şi plecau cu ele la Sibiu, Cluj, Braşov. Ei au vândut şi lubeniţele lor alături de ale n