În multe capitale occidentale autorităţile rămîn vigilente de teama extinderii violenţelor de la Londra dincolo de frontierele britanice. Matei Vişniec analizează cauzele acestor răbufniri periodice de violenţă în marile oraşe occidentale şi încearcă să creioneze un portret robot al acestor tineri din cartierele defavorizate care se revoltă. De fapt, asistăm la nişte “incendii sociale” având multiple cauze, constată Matei Vişniec.
Exploziile de violenţă din Marea Britanie le întrerupe concediul multor politicieni, în frunte cu prim-ministrul David Cameron, care a anunţat pentru joi o sesiune extraordinară a Parlamentului Britanic. În multe capitale occidentale, autorităţile rămân vigilente de teama extinderii fenomenului dincolo de frontierele britanice.
Este greu de gasit termenii potriviti pentru o radiografie cît mai exacta a fenomenului. Cei care sparg vitrine, fura tot ce pot din magazine, arunca cu pietre în politisti si incendiaza masini sunt în general tineri între 7 si 27 de ani, si provin din familii de imigranti.
Un corespondent la Londra al unui canal de televiziune de ştiri din Franţa a precizat marţi de dimineaţă, ceea ce nu este chiar corect din punct de vedere politic, că majoritatea celor care provoacă dezordini în acest moment în Marea Britanie sunt tineri de culoare. Pe fondul unei panici mediatice provocată de aceste evenimente, acelaşi comentator afirma că Londra nu a mai fost confruntată cu atâtea incendii de la bombardamentele naziste din anii celui de-al Doilea Război Mondial. Incendiile sociale: ce le aprinde?
De fapt, asistăm la nişte “incendii sociale” având multiple cauze: ele sunt legate de incapacitatea Occidentului de a-i integra economic şi cultural pe imigranţi, de criza economică actuală şi de reducerea unor bugete sociale, dar şi de o anumită formă de iresponsabilitate a societăţii de consum.
Pent