La finele acestei săptămâni, singura unitate medicală destinată tratamentului micuţilor din judeţ îşi va pierde personalitatea juridică şi va deveni o simplă secţie a Spitalului „Elena Beldiman“. Ministerul Sănătăţii nu a trimis încă noua organigramă după care va funcţiona singurul spital din oraşul rulmenţilor, aşa că statutul personalului este încă incert.
Zeci, poate sute de mii de micuţi au trecut prin mâinile medicilor de la singurul spital de copii din judeţul Vaslui de-a lungul timpului. Medicii povestesc că părinţi din toată Moldova şi-au adus copiii pentru a primi tratament de la doctorii bârlădeni. Potrivit oficialilor instituţiei, Spitalul de Copii „Sfântul Nicolae“ din Bârlad a apărut ca entitate independentă juridic în aprilie 1953, atunci când medicii Mircea Daniş şi Mihai Ştefănescu au obţinut aprobarea din partea statului pentru a înfiinţa o nouă unitate sanitară.
Comasat cu spitalul de adulţi
Spitalul de Copii funcţionează la adresa actuală de pe Bulevardul Epureanu nr. 50 din 1970, atunci când a primit din partea autorităţilor locale un bloc de nefamilişti. De-a lungul timpului, unitatea a fost modernizată de mai multe ori. În urmă cu 15 ani, instituţia a primit denumirea de „Sfântul Nicolae“, fiind botezată după numele primului doctor cunoscut din oraşul Bârlad, Nicolae Doftorul.
Din cauza problemelor financiare, şefii unităţii au hotărât la începutul lunii iunie ca spitalul să fie alipit celeilalte unităţi sanitare din Bârlad, „Elena Beldiman“. Decizia prin care Spitalul Municipal de Urgenţă se va îmbogăţi cu o nouă secţie pentru minori, va fi pusă în aplicare de pe 13 august.
Cu doar câteva zile înainte de a se realiza schimbarea, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu angajaţii de la „Sfântul Nicolae“. În timp ce reprezentanţii Spitalului de Copii refuză să comenteze această situaţie, şefii Spitalului de Urgenţă dau asig