Presa de la Belgrad constată că afaceriştii ruşi devin tot mai influenţi în spaţiul ex iugoslav şi balcanic. Săptămânalul de comentarii politice şi economice „Akter Njus nedeljnik” arată în ultimul număr că Banca de Stat rusească „Sberbank”, care luna trecută a achiziţionat sectorul est european al băncii austriece „Volksbank”, intră pe uşa din faţă pe piaţa de capital a Serbiei, Bosniei şi Herţegovina, Croaţiei, Ungariei, Bulgariei, Cehiei şi Slovaciei.
Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic
„Volksbank” este a patra bancă ca mărime în Austria, dar din cauza scadenţei împrumuturilor de stat în valoare de 1,4 miliarde euro, banca a fost nevoită să vândă ruşilor sectorul pentru Europa de Est. Banca rusească „Sberbank” dispune de un capital de 54 miliarde de dolari şi controlează circa o pătrime din activele bancare ruseşti. În opinia experţilor economici sârbi, intrarea unui asemenea colos financiar pe piaţa statelor est europene este egală cu invazia Armatei roşii în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Paşi mici, dar siguri
Extinderea capitalului bancar rus este cel de-al doilea pas în planul Kremlinului de a controla economia Europei. Primul pas a fost achiziţionarea de acţiuni sau firme mai mici în domeniul energeticii. Compania rusească „Lukoil” a fost prima care a început afaceri în spaţiul balcanic şi est- european .
Mai întâi a cumpărat de la compania americană „Conoco Philips” 376 de benzinării în Belgia, Finlanda, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Doi ani mai târziu a intrat pe piaţa Bulgariei unde astăzi deţine 74 la sută din comerţul petrolului. În Serbia a cumpărat compania belgrădeană „Beopetrol” cu 148 de staţii de benzină iar în Macedonia „Lukoil„ are şase benzinării.
Pe piaţa Croaţiei a intrat prin cumpărarea firmei „Europa Mila”. Astăzi deţine benzinării, un depozit feroviar lângă Vucovar, pentru cisternele de