Sfârşitul de săptămână marcat de turbulenţe pe pieţele financiare a fost o lecţie de comunicare pentru oficialii României.
Unii au fost "la post" şi au avut o reacţie la întrebările jurnaliştilor despre eventualul impact asupra economiei româneşti, alţii nu au putut fi contactaţi.
Cea mai interesantă este însă categoria celor care au putut fi contactaţi, dar au spus că nu este "acum momentul unei analize", cum este cazul ministrului economiei Ion Ariton.
Sigur că nu se aşteaptă nimeni la soluţii miraculoase, la declaraţii cu artificii. În general, oamenii vor doar să ştie că cineva acolo sus veghează, că este atent la ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale cu potenţial impact asupra României.
De aceea, este surprinzătoare inabilitatea unora dintre oficialii statului sau a purtătorilor lor de cuvânt de a construi un mesaj credibil pentru a fi preluat de media.
În mod normal, ar fi trebuit să vină dinspre departamentele lor de comunicare declaraţii către toate mass-media înainte să fie întrebaţi despre orice eveniment de asemenea amploare.
Situaţia poate părea fără multă importanţă - aparent pentru România este mai importantă recolta din agricultură decât retrogradarea SUA.
"Să ne rugăm să avem o recoltă bună, asta ar trebui să fie preocuparea noastră", a spus preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Radu Graţian Gheţea.
Este importantă recolta, agricultura are o pondere de 7-8% în PIB, dublă faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană, dar când într-o zi se evaporă un miliard de euro de pe bursa românească, aşa cum este ea mică şi nelegată de economia reală, parcă nu-ţi vine să spui că America este la 10.000 km, ci aici, lângă noi.
Dar aşa este când nu ai competiţie, când nu ai două ministere de finanţe, să te uiţi dacă ceilalţi au avut o reacţie mai rapidă şi mai convingătoare, îţi poţi permite să nu îţi pese