Moneda nationala nu vainregistra o depreciere semnificativa in perioada urmatoare in raport cu euro (desi de la inceputul lunii august cursul a urcat cu peste 4bani), in conditiile in care evolutiile macroeconomice vor fi bune, iar banca centralava sustine cursul, considera analistii din piata chestionati de DailyBusiness.ro.
Chiar daca situatiainternationala incordata afecteazasi Romania, totusi se pare ca leul va rezista si s-ar putea intari panala finalul anului.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs de referinta de 4,2670 lei/euro, mai mare cu 2,28 bani fata de ziua precedenta.
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), a precizat ca exista posibilitatea ca leul sa se mai deprecieze usor in viitorul apropiat, insa diferentele de cativa bani nu sunt semnificative. "Nu se va intampla ceva dramatic, pentru ca BNR are destule rezerve", a spus Voinea.
La randul sau, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat ca "in majoritate a timpului, cursul va ramane in banda de fluctuatie de 4,1-4,3 lei/euro". El a adaugat ca potrivit evolutiilor macroeconomice favorabile din Romania, leul ar trebui sa fie mai tare decat in prezent, insa contextul international face presiuni de depreciere.
"Parerea mea este ca finele anului va prinde leul mai puternic decat acum, adica mai aproape de 4,2 lei/euro decat de 4,3 lei/euro", a spus Anghel.
In acelasi timp, analistul economic Daniel Daianu, nu se asteapta la o depreciere brutala a leului. Acesta a mentionat ca BNR va fi atenta la cursul leu-euro deoarece caderea leului ar afecta stabilitatea financiara a tarii.
La randul sau, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca evolutiile cursului sunt in linie cu ce se intampla la nivel regional, insa cursul leu