Mai marii finanţelor mondiale încearcă să convingă pieţele că turbulenţele financiare pot fi controlate. Pentru asta, însă, este nevoie de mai mulţi bani pentru salvare şi de mai multă austeritate. Sursa: REUTERS
Perspectiva unui al doilea val al crizei se conturează tot mai puternic pe fundalul reducerii ratingului Statelor Unite ale Americii şi al creşterii îngrijorării legate de gradul mare de îndatorare a Italiei şi Spaniei, două dintre cele mai mari economii europene.
Declaraţiile politice nu mai pot opri bursele din scădere, iar anunţul Băncii Centrale Europene (BCE) privind cumpărarea datoriei Italiei şi Spaniei a oprit, ieri, scăderea de pe bursele europene doar pentru puţin timp. Bursa românească a închis pe o scădere dramatică, indicele reprezentativ, BET, prăbuşindu-se cu 8,39% pe parcursul zilei de ieri faţă de şedinţa de vineri. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Bursele, în cădere liberă Mai marii finanţelor mondiale încearcă să convingă pieţele că turbulenţele financiare pot fi controlate. Pentru asta, însă, este nevoie de mai mulţi bani pentru salvare şi de mai multă austeritate.
Şi bursele asiatice au cunoscut scăderi de până la 5%. Se mai poate face ceva pentru a opri norii negri de deasupra economiei globale să se transforme într-o furtună care să măture, din nou, totul în cale?
Evitarea recesiunii, misiune imposibilă?
Nu puţini sunt cei care împărtăşesc ideile lui Nouriel Roubini, care consideră că evitarea unei noi recesiuni este o misiune imposibilă. De aceeaşi părere este şi analistul economic român Aurelian Dochia. Acesta consideră că toate măsurile care mai pot fi luate în această perioadă nu fac decât să amâne un deznodământ previzibil. În opinia lui Dochia, nu mai putem evita o nouă recesiune, dar putem alege felul în care aceasta se va manifesta. Vom avea, prin urmare, fie o recesiune drastică, dar de durată mi