„Datele-cheie pentru a înţelege criza financiară” (Le Figaro). „Măsuri disperate pentru vremuri disperate” (Financial Times). „Siria. Assad din ce în ce mai izolat” (Le Figaro).
Ziarele franceze şi europene continuă să scrie despre criza financiară care zguduie planeta, subliniind acţiunea băncii centrale europene care a cumpărat masiv obligaţiuni spaniole şi italiene.
La Croix, jurnalul catolicilor francezi, scrie că în faţa „Escaladei crizei mondiale, băncile centrale sunt la comandă”. „Cumpărând obligaţiuni italiene şi spaniole, Banca centrală europeană a temperat ieri neliniştea burselor şi a depăşit încă un prag în ce priveşte modalităţile de intervenţie pe pieţe”. Pentru britanicul Financial Times, iniţiativele BCE sunt „Măsuri disperate pentru vremuri disperate”. Acţiunea BCE de a cumpăra obligaţiuni la scară mare nu este lipsită de riscuri. Totuşi, nuanţează Le Figaro, într-un articol didactic intitulat „Datele-cheie pentru a înţelege criza financiară”, „acţiunea BCE a avut un efect pozitiv asupra dobânzilor”.
Revenind la cotidianul catolic francez La Croix, acesta deplânge faptul că „nota mai mică din carnetul Statelor Unite” determină „pedepsirea” tuturora, „peste tot în lume”. „Cetăţenii aşteaptă de la conducători să renunţe la egoismele naţionale sau partizane, ca opoziţia şi guvernanţii, ca reprezentanţii ţărilor şi cei ai organizaţiilor regionale şi internaţionale să tragă în acelaşi sens. Acest lucru este important deoarece neînţelegerile dintre republicani şi democraţi au întreţinut dubiile legate de capacitatea Statelor Unite de a lua măsurile energice care se impuneau. De partea sa, Franţa vrea să reducă datoria publică şi să o încadreze printr-o regulă înscrisă în Constituţie. Partidul Socialist se teme însă de o capcană politicianistă. Miza este eminamente politica şi opoziţia, trebuie să dea dovadă de responsabilitate ş