Ca ministru al Turismului, sunt extrem de bucuroasă atunci când văd că structurile de cazare de pe litoral lucrează la capacitate maximă. Din acest punct de vedere, cred că 2011 este cel mai bun an de când mi-am început mandatul.
Pun creşterea numărului de turişti de pe litoral în principal pe seama uşoarei creşteri economice de anul acesta. Ceva mai multă stabilitate financiară pentru români se traduce prin mai multe vacanţe şi, în final, mai mulţi bani cheltuiţi la mare în România. Aşa cum observam şi în urmă cu mai bine de o lună, lucrurile încep să se dezgheţe uşor, uşor. O analiză economică recentă arată că românii şi-au crescut cheltuielile în acest an faţă de 2010. Principala cheltuială făcută în plus era legată de concedii, dacă adăugăm şi datele INS care arată că mai putini români au ales anul acesta să plece în vacanţe din ţară. În plus, numărul turiştilor români este in creştere cu 10%, iar al celor străini cu 10,7 %.
Se vede, deci, foarte ușor că destinaţiile de turism interne şi în special litoralul sunt pline acum. Numai niște detractori puteau cere, în emisiuni isterice sau prin articole de presă manipulatoare, ca turismul să crească în timp ce toată economia scădea, iar veniturile oamenilor s-au redus consistent!
Nu întâmplător, cred eu, sezonul estival de anul acesta este mai bun şi pe fondul unei campanii de presă mai puţin distructive decât în ultimii ani. Sigur, am avut alge, acum sunt preţuri de Miami, dar nu se compară cu radiaţiile ucigaşe de anul trecut (prezente, nu se ştie cum, doar pe litoralul românesc, nu şi pe cel bulgăresc), cu peştele-dragon de acum doi ani, otrăvitor şi extrem de agresiv, sau cu păianjenii ucigaşi de acum câţiva ani, adevărate tarantule amazoniene. Semn că, atunci când presa nu vrea să facă rău, lucrurile pot să iasă şi bine.
Cu toate acestea, nu mă iluzionez asupra potenţialului litoralu