Cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile de procesare au colectat-o în primul semestru de la exploataţii agricole şi centre de colectare a scăzut cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, iar în iunie a fost mai redusă cu 2,3% faţă de luna precedentă şi cu 2,5% faţă de iunie 2010, potrivit INS. "În luna iunie 2011 comparativ cu luna precedentă cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 2.086 tone (-2,3%). Cea mai mare scădere a producţiei în iunie 2011 comparativ cu luna precedentă a avut loc la laptele de consum, cu 4.184 tone (-20,9%). Scăderi ale producţiei faţă de mai 2011 pot fi menţionate la principalele produse lactate: lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 2.300 tone (-16,1%), brânzeturi, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (90,2% din producţia totală de brânzeturi), cu 495 tone (-7,9%), smântâna de consum, cu 215 tone (-5,7%) şi unt, cu 29 tone (-3,7%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Faţă de iunie 2010, cantitatea de lapte de vacă la procesatori a scăzut cu 2.252 tone (-2,5%). INS a remarcat scăderi la unt, cu 50 tone (-6,1%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 434 tone (-3,5%), şi brânzeturi, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă - 193 tone (-3,2%). Creşteri ale producţiei în iunie comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut au fost consemnate la smântâna de consum, cu 238 tone (+7,1%) şi lapte de consum, cu 593 tone (+3,9%). În primul semestru cantitatea de lapte de vacă la procesatori a scăzut cu 36.358 tone (-7,7%). "Scăderi ale producţiei în semestrul I 2011 faţă de semestrul I 2010 pot fi menţionate la următoarele produse lactate: unt, cu 180 tone (-3,8%), brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (94,6% din producţia totală de brânzeturi),