Cercetătorii au descoperit cum munca la birou îţi poate afecta creierul şi te poate face mai puţin productiv, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.
Studiul a arătat că agitaţia din birourile moderne poate duce la o scădere de 32% în calitatea sănătăţii angajaţilor şi le poate reduce productivitatea cu până la 15%. Oamenii de ştiinţă au descoperit că birourile necompartimentate sunt cauza unei activităţi nedorite la nivelul creierului care poate interfera cu munca.
Birourile necompartimentate au fost introduse pentru prima dată în anii 1950 şi au devenit populare deoarece le permitea angajaţilor să interacţioneze mai uşor. Cu toate acestea, spun specialiştii, ele nu le permit angajaţilor să îşi organizeze spaţiul într-un mod creativ şi acest lucru le afectează, de asemenea, performanţele deoarece un birou liber şi nepersonalizat are un impact negativ asupra creierului.
„Birourile necompartimentate au fost create în ideea că oamenii se vor putea mişca şi interacţiona liberi pentru a promova gândirea creativă şi rezolvarea mai bună a problemelor. Dar nu sunt chiar atât de benefice. Dacă tu lucrezi şi undeva sună un telefon, zgomotul îţi distruge concentrarea. Chiar dacă nu îţi dai seama pe moment, creierul reacţionează la distracţii", a spus dr. Jack Lewis, om de ştiinţă specialist în neurologie şi coordonatorul studiului citat de ziarul britanic.
Dr. Craig Knight, psiholog la Universitatea Exeter a afirmat că performanţele angajaţilor ar putea fi îmbunătăţite permiţându-le să îşi personalizeze spaţiul de lucru. „Companiilor le place să le dea angajaţilor un spaţiu simplu unde să lucreze, din moment ce este uniform şi fără distracţii care nu sunt necesare."
Cu toate acestea, testele au arătat că angajaţii au performanţe mai bune în medii „îmbogăţite" cu imagini şi plante. Mai mult, dacă li se permite să personalizeze spaţiul, atunci