Efectele benefice pe care berea le are asupra organismului au fost dovedite ştiinţific. "Este o băutură diuretică, care nu îngraşă, pentru că, spre deosebire de celelalte băuturi alcoolice, are un conţinut caloric scăzut. În plus, reduce stresul acumulat peste zi şi asigură o mai bună odihnă în timpul nopţii", susţine dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, consultant în probleme de nutriţie. Gândul vă prezintă 10 motive pentru a include berea în dieta zilnică.
● Nu îngraşă. Cu un conţinut caloric mult mai mic decât al altor băuturi alcoolice ( 43 kilocalorii la 100 mililitri în cazul celei cu alcool şi doar 17 kilocalorii la 100 mililitri în cazul celei fără alcool), berea este acuzată pe nedrept de creşterea în greutate. Cercetătorii spanioli de la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid susţin că berea, cu sau fără alcool, nu îngraşă şi nici nu provoacă modificări în masa corporală, precum apariţia burţii.
● Rehidratează organismul după efort fizic. Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicina a Universităţii din Granada şi cei din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid au constatat că un consum responsabil de bere, cu şi fără alcool, este o modalitate de a ne rehidrata după efort fizic. "Berea aduce substraturi metabolice care înlocuiesc pierderile ocazionate de exerciţiile fizice cum sunt amidonul, diverse minerale, vitaminele din grupa B şi antioxidanţi. Incluzand în compozitia sa 93% apa, berea se caracterizează prin efectul răcoritor şi puterea de reducere a senzaţiei de sete. Este o băutură rehidratantă ideală, dacă este băută responsabil", completează dr. Popescu.
● Reduce riscul formării pietrelor la rinichi. Berea are un conţinut redus de calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ajută la protejarea împotriva formării pietrelor la bilă şi la rinichi, datorită efectului diuretic şi c