Romania poate fi comparata cu o furnica fata de elefantii din Europa si este predispusa la contagiune, cu toate ca indicatorii macroeconomici arata bine, in contextul in care tot mai multe state europene se lupta cu un nou val al crizei financiare.
“Romania este o tara prea mica pentru a conta la nivel international. Dar, chiar presupunand ca am fi o tara mica care sta foarte bine din punct de vedere macroeconomic, tot vom fi afectati. Daca esti o furnica foarte sanatoasa si calca pe tine elefantul, tot vei fi strivita”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Voinea considera ca finantarile vor fi primele afectate, adica proiectele care au nevoie de finantare, precum si refinantarea datoriei publice si a celei private.
Cele cinci canale prin care Romania poate importa criza financiara generata de datoriile suverane sunt cele enumerate in urma cu doi ani de guvernatorul BNR: cel comercial, cel financiar, al increderii, al cursului de schimb, si cel al efectelor asupra avutiei si bilanturilor.
Cel mai optimist economist este fostul bancher Bogdan Baltazar. El considera ca “suntem intr-o situatie buna”, indicatorii economici fiind solizi, dar avertizeaza totodata ca nu trebuie aruncam cu banii, iar politicienii trebuie sa se fereasca sa cada in capcana populismului economic.
“Nu mi se pare ca sunt riscuri mari, este vorba mai mult de o reasezare dupa o exuberanta. Intr-un fel, criza asta americana a servit indirect la ceva, mai ales ca psihologic a aratat ca si americanii pot sa o incurce. Eu cred ca efectul per ansamblu va fi unul bun, un imbold la intelepciune mai mare”, a spus, pentru Wall-Street.ro, Bogdan Baltazar, consultant financiar.
Vulnerabilitatile sunt mai mari fata de acum trei ani
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca, in cazul un