Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, spune într-un interviu la RFI că discursurile politice trebuie să fie "accentuate", pentru a calma piaţa bursieră. Farmache nu crede într-un scenariu catastrofic, după scăderea burselor: "investitorii trebuie să fie calmi, panica nu e bună".
Şeful Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, şi-ar dori mai multe discursuri politice care să calmeze piaţa bursieră din România.
"Cred că au fost câteva ieşiri publice pe această temă, privind calmarea pieţelor. Probabil că ele trebuie accentuate şi îndreptate în mod direct asupra investiţiilor pe piaţa de capital din România. Astfel de declaraţii sunt întotdeauna binevenite, mai ales dacă ele reflectă o realitate pe care investitorii o pot înţelege şi pot să reacţioneze în consecinţă", spune Stere Farmache, după scăderea burselor.
Preşedintele BVB precizează că "scăderea indicelui bursier nu are legătură directă cu mersul economiei româneşti, ci este mai degrabă o consecinţă a turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, cauzate de scăderea ratingului SUA. BVB nu este o bursă izolată, este conectată la pieţele financiare internaţionale, investitorii de la Bucureşti sunt investitori şi pe alte pieţe şi atunci când apar astfel de turbulenţe, reacţia lor se propagă pe pieţele unde au investit". Bursa de la Bucureşti a scăzut cel mai mult
Totuşi, Bursa de la Bucureşti a scăzut luni, 8 august, cu peste 7%. Cum se explică această cifră mult mai mare faţă de alte burse din regiune? Stere Farmache spune că "amplitudinea scăderii este mai mare la Bucureşti, este firesc pentru o piaţă emergentă, pieţele emergente cu lichidităţi mai reduse sunt mai vulnerabile şi în astfel de situaţii amplitudinea scăderii - dar poate fi vorba şi de creşteri la un moment dat - este mai mare, vulnerabilitatea unei pieţe mai mici este mai mare".