Culegătorii de afine primesc 11 lei pentru fiecare kilogram, aproape dublu faţă de anii anteriori. Producţia de afine din Alba, estimată de silvicultori la aproximativ 200 de tone, ia calea Occidentului, unde fructele sunt folosite în industra alimentară şi farmaceutică.
Direcţia Silvică Alba şi-a propus să recolteze în acest an în jur de 200 de tone de afine negre şi roşii din zonele montane ale judeţului. „Noi considerăm că producţia din acest an este la jumătate faţă de anii anteriori. Cauza principală este legată de perioadele repetate de îngheţ din primăvară“, a apreciat Mihai Morar, directorul Direcţiei Silvice Alba.
În schimb, preţul la care se cumpără fructele provenite din flora spontană este cel mai mare din ultimii cinci ani. „Preţul pe care noi îl plătim pentru fiecare kilogram pentru fiecare kilogram de afină neagră este de 11 lei. Este cel mai mare din ultimii ani“,“, a completat Mihai Morar. Direcţia Silvică are o concurenţă acerbă din partea ocoalelor silvice private, dar şi a firmelor care mizează pe câştiguri frumuşele din valorificarea afinelor.
Export, la greu
Sezonul de recoltare a afinelor negre a început în Alba în urmă cu dpuă săptămâmi şi se va încheia la jumătatea lunii septembrie. Fructele din flora spontană, neafectate de poluare, netratate cu substanţe chimice de fertilizare sau de combatere a dăunătorilor sunt foarte apreciate de străini.
„Afinele recoltate de pe raza ocoalelor Valea Arieşului, Gârda, Cugir şi Sebeş vor ajunge pe piaţa europeană, în ţări precum Germania, Austria, Italia, San Marino, care cumpără aproape toată cantitatea culeasă şi sortată de silvicultorii din Alba. Noi estimăm că vom recolta în jur de 200 de tone de afine“, a mai adăugat Morar.
În urma valorificării pe piaţa externă, Direcţia ar urma să câştige din această afacere în jur de 360.000 euro, în condiţiile în car