La trei luni de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, ITM Cluj a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca primele plângeri penale împotriva angajatorilor din judeţ cu personal fără forme legale de angajare.
ITM Cluj a înaintat în ultimele zile două plângeri penale împotriva unor angajatori care au depăşit numărul de cinci persoane primite la muncă în lipsa oricăror forme legale de angajare. Unul dintre angajatorii vizaţi înregistrează deja un precedent contravenţional în domeniul relaţiilor de muncă, nefiind nici pe departe la prima abatere de acest gen."Primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea de contracte individuale de muncă, constituie infracţiune sancţionată de organele penale la sesizarea inspectoratelor teritoriale de muncă cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă penală", a declarat Emilian Roşca, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj. Potrivit acestuia, controalele au fost făcute în intervalul 2 mai-8 august.
De patru ori controlată, de patru ori sancţionată
Societatea Veia Conf SRL a reuşit într-un interval de aproximativ un an să acumuleze patru amenzi contravenţionale pentru utilizarea forţei de muncă în lipsa formelor legale de angajare. 59 de persoane au fost descoperite în ultimul an la această firmă, fără forme legale de angajare.
În luna iulie 2010 ITM Cluj a aplicat acestei societăţi amenda de 36.000 lei pentru 12 persoane care desfăşurau activitate fără contracte de muncă. După 6 luni, acelaşi angajator primeşte la muncă alte 27 de persoane fără să încheie cu acestea contracte individuale de muncă. S-a aplicat la acel moment amenda maximă permisă de lege, respectiv 100.000 lei.
Nici această amendă nu pare a fi speriat angajatorul, care, numai în luna martie a acestui an a fost sancţionat de două ori, la un interval de 10 zile: 6.000 lei res