Înfometarea, tratamentele-minune de pe internet şi detoxifierea greşită sunt câteva dintre variatele de slăbire care dezechilibrează grav organismul. Sursa: SHUTTERSTOCK
Din dorinţa de a scăpa rapid de kilogramele în plus, multe persoane recurg la metode de slăbire agresive care, nu numai că nu au efectul scontat, dar distrug sănătatea. Indiferent de scopul urmărit, în diete, orice exces dăunează. Doctorul Şerban Damian, nutriţionist sportiv la Centrul de Nutriţie Superfit din Bucureşti, explică cinci dintre greşelile asociate curelor drastice.
1. Înfometarea, cea mai păcătoasă metodă de slăbire
A recurge, din disperare, la înfometarea organismului este o strategie de slăbire foarte riscantă. Pe de o parte, reducerea drastică a hranei periclitează sănătatea, pe de altă parte, toate kilogramele pierdute se vor pune la loc. Şi pe lângă ele, alte câteva. "Este cea mai practicată şi cea mai păcătoasă metodă de slăbire, pentru că deschide ciclurile de slăbire-îngrăşare", spune Şerban Damian.
În cazurile de înfometare, organismul se apără şi reduce automat arderile. "Când reîncepi să mănânci normal, arderile rămân la acelaşi nivel redus şi, chiar dacă mânănci mai puţin decât înainte de cură, te îngraşi mai rapid".
2. Pastile-minune: la unii au efecte, la majoritatea, nu
Chiar dacă reclamele lor sunt foarte tentante, este puţin probabil ca pilulele-minune prezentate pe diverse site-uri ori prin reviste să aibă rezultatele pe care le doriţi şi să nu vă afecteze sănătatea. "Aceste tratamente funcţionează pe aceleaşi principii, adică sunt diuretice, laxative ori accelerează metabolismul, însă efectele lor sunt incerte", atenţionează specialistul. În plus, ele nu funcţionează la fel pentru toată lumea."Există şansa ca tratamentul să fie potrivit pentru organism, dar riscurile de a nu se potrivi sunt mult mai mari".
Specialistul ma