Cu aproape acelaşi salariu ca cele românce, în jur de 1.200 de lei, bonele venite din ţări precum India, Sri Lanka sau de pe continentul african sunt noul „import“ pe piaţa de profil.Femeile din afară oferă însă mai multe servicii pentru aceeaşi leafă şi sunt în casă 24 de ore. Cu toate acestea, angajarea unei guvernante rămâne un serviciu de lux pentru mulţi bucureşteni.
Locul bonelor din România, care au servicii şi program limitate, începe să fie luat de oferta de nerefuzat a femeilor din ţări asiatice sau africane. De la imaginea guvernantei de culoare, rotofee şi foarte grijulie din „Pe aripile vântului“, a plecat şi Tiana Perfect atunci când s-a gândit să aducă pe piaţa românească bone din ţările africane.
Tot ea a adus în casele părinţilor bucureşteni şi primele bone filipineze. „Acum trei ani, când le-am propus clienţilor să le oferim bone de culoare au strâmbat din nas, dar acum cred că sunt mai deschişi la idee. Aducem şi bone din India, Sri Lanka, Indonezia“, explică Tiana Perfect, manager al Perfect Connections Associates.
Încearcă piaţa cu o ofertă exotică şi Mihaela Tandara, de la Prima Employment. „Bonele din India sunt recunoscute pentru faptul că sunt foarte iubitoare şi foarte răbdătoare “, explică aceasta.
Diferenţele culturale, principalul dezavantaj
Femeile străine cer un salariu care nu este cu mult mai mare decât cel al unei românce, dar pentru că locuiesc de obicei în casa angajatorului, sunt la dispoziţia prichindelul cam oricând este nevoie.
Părinţii văd un avantaj şi în faptul că acestea vorbesc engleză cu copiii. În funcţie de cum stabilesc în contract, acestea pot face şi menaj sau găti. Recrutatorii văd şi dezavantaje.
„Există diferenţe culturale. O mămică m-a sunat odată spunându-mi că bona făcuse nu ştiu ce şi râdea, aceasta crezând că o sfidează. Or, acesta era modul bonei