Mircea Geoana scrie miercuri, pe blogul sau, despre un nou val de criza care "se ridica tot mai puternic in aceste zile" si sustine ca, pentru a trece prin uraganul care se apropie, Romania trebuie sa se transforme radical. In acest sens, el propune cinci directii pentru un proiect "consensualizat politic" de limitare a efectelor crizei si de dezvoltare pentru Romania, avertizand ca "partidele politice nu mai pot fi centre de profit" si ca acestea "vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor politico-economice care sifoneaza banii publici".
"Indiferent de cum vrem sa-l definim, un nou val de criza se ridica tot mai puternic in aceste zile. Caderea burselor, neincrederea investitorilor si lipsa de fermitate a liderilor politici ne fac sa nu mai vorbim despre posibilitatea unei noi crize, ci direct despre intensitatea si victimele sale. (...) Nu este doar firesc, ci si obligatoriu sa discutam despre cum facem ca Romania sa reziste furtunii iscate pe pietele internationale. Suntem foarte vulnerabili la evolutiile globale si dovezile cele mai bune sunt atat deprecierea leului, cat si prabusirea Bursei de la Bucuresti din ultimele zile (...) este momentul ca oamenii politici sa nu mai caute scuze si sa se comporte macar o data ca lideri. Intr-o tara ca Romania, in care, in ciuda unor echilibrari macroeconomice, populatia este intr-o situatie mai dificila decat in 2008, acest lucru este cu atat mai necesar", scrie Geoana pe blogul sau.
Presedintele Senatului arata ca, in opinia sa, exista "5 mari directii care stau la baza unui proiect consensualizat politic de limitare a efectelor crizei si de dezvoltare pentru Romania".
Geoana mentioneaza, in primul rand, ca e nevoie de "intelegerea de catre intreaga clasa politica a gravitatii situatiei".
"Actuala si viitoarea guvernare vor opera sub constrangeri considerabile. Deficitele s