7.502 posturi sunt pentru cei fără şcoală
Patronii caută cu disperare personal necalificat sau instruit într-o meserie ce nu necesită studii obligatorii. În evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în această perioadă sunt înregistrate 7.502 posturi pentru cei cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi. Cea mai mare cerere este pentru operatori confecţioneri în industria de îmbrăcăminte-ţesături, tricotaje, materiale sintetice, pentru ei fiind disponibile 653 de posturi. Alte 499 de locuri libere se adresează muncitorilor necalificaţi din industria textilă, 329 agenţilor de pază şi ordine, 107 vânzătorilor şi 166 şoferilor de mare tonaj. Pentru bucătari sunt libere 72 de posturi, pentru lucrători comerciali 123, pentru agenţi de asigurare 78 etc.
Doar 621 de foşti studenţi se pot angaja
Românii care au trudit pe băncile şcolilor au cele mai mici şanse să se angajeze în domeniul pentru care s-au pregătit. Patronii vor să angajeze doar 621 de persoane din categoria celor cu studii superioare. Se caută 29 de ingineri mecanici, 18 ingineri electrotehnişti, 13 proiectanţi ingineri mecanici etc. Încă 21 de posturi de programator, 20 de contabil şef, 19 de referent de specialitate financiar - contabilitate, 14 de consilier vânzări asigurări şi 14 de analist servicii client îşi aşteaptă ocupanţii. Băncile au redus la maximum numărul angajărilor. Doar 15 profesionişti au şanse să ocupe un post de consultant bancar, iar acestea sunt singurele disponibile în domeniu, în această perioadă. În schimb, mai sunt libere 13 locuri de muncă pentru consilieri în îndrumare şi orientare profesională etc.
În Capitală sunt cele mai multe joburi libere
Pe primul loc în topul celor mai multe joburi disponibile se menţine Capitala. Aici sunt scoase la concurs 868 de posturi. Urmează Iaşiul cu 551, Clujul cu 469 de posturi, Timişu