Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit o mutaţia genetică din cauza căreia unii oameni se nasc fără amprente, arată un studiu publicat în ultimul număr al revistei American Journal of Human Genetics.
Cercetarea este bazată pe analizarea bagajului genetic al unei familii din Elveţia, familie din care fac parte câţiva membri fără amprente digitale, informează news.discovery.com. În cadrul studiului, cercetători de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv au analizat codul genetic al 16 membri ai unei familii elveţiene, dintre care şapte s-au născut cu amprente, iar nouă fără.
În urma analizei ADN-ului acestora, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că gena răspunzătoare de această stare este SMARCAD1. Până în acest moment nu se ştiu foarte multe lucruri despre felul în care această genă acţionează asupra pielii. Este însă clar faptul că e suficient ca unul singur dintre părinţi să aibă această genă pentru ca fiii sau fiicele lor să o moştenească.
Absenţa amprentelor te dezavantajează atunci când vrei să călătoreşti în străinătate şi interesant este faptul că oamenii de ştiinţă au început să studieze fenomenul după ce o femeie din Elveţia a avut dificultăţi la intrarea în SUA pentru că nu avea amprente care să fie scanate.
În mod normal degetele sunt acoperite de piele brăzdată de cute denumite dermatoglife, care se formează complet încă înainte de naştere. Deocamdată, în lume, doar membrii ai patru familii au fost "diagnosticaţi" cu absenţa completă a amprentelor, condiţie denumită adermatoglifie.
Amprentele încep să se dezvolte încă din viaţa intrauterină. Specialiştii spun că un făt începe să aibe aceste semne unice după 24 de săptămâni.
Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit o mutaţia genetică din cauza căreia unii oameni se nasc fără amprente, arată un studiu publicat în ultimul număr al revistei American Journal of Hum