Bursele din întreaga lume au fost, în ultimele zile, în cădere liberă, iar cea de la Bucureşti înregistra, ieri la prânz, un picaj de 11,69%, fiind cea mai abruptă scădere din Europa. Zvonurile că va izbucni o nouă criză mondială prind contur, iar România nu va scăpa. Bursele din întreaga lume au fost, în ultimele zile, în cădere liberă, iar cea de la Bucureşti înregistra, ieri la prânz, un picaj de 11,69%, fiind cea mai abruptă scădere din Europa. Zvonurile că va izbucni o nouă criză mondială prind contur, iar România nu va scăpa.
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, a explicat, pentru Libertatea, ce ar putea însemna pentru români noul colaps financiar mondial. “Statele, inclusiv România, s-au împrumutat peste măsură, iar acum au ajuns la limită. Nota de plată va fi dureroasă pentru toată lumea. O să mai tragem încă vreo doi trei ani pentru a ne reveni”, a spus Voinea. Iată ce ne paşte, în opinia specialistului:
Toată “nebunia” a pornit de vineri, când una din cele mai mari agenţii de evaluare financiară din lume, Standard & Poor’s, a redus până la un nivel record ratingul Statelor Unite. “Americanii erau consideraţi pilonul economiei mondiale. Dacă investitorii fug de acolo, e normal să nu se îndrepte tot către cineva puternic, iar economiile periferice sunt direct afectate”, a mai explicat Voinea unul din efectele pe care criza mondială îl va avea pentru România.
Deşi bancherii elveţieni au anunţat că fac toate eforturile pentru a stopa supraevaluarea francului elveţian, această valută a continuat să se aprecieze considerabil. Astfel, moneda străină a ajuns, ieri, la un maxim istoric de 4,0221 de lei. Creditele românilor luate în această valută s-au majorat în ultimele luni cu 40%.
Căderea acţiunilor pe bursa de la Bucureşti a adus pierderi importante pentru milionarii români. Omul de afaceri Mihai Miron, unul din