Este adevărat că în jurul marilor nume care au creat istorie s-au iscat, adeseori, poveşti fanteziste de proporţii, menite să ajute interese obscure. Fie în scopul denigrării, fie pentru a face loc unor indivizi care aveau nevoie să iasă din anonimat.
Nici marele Brâncuşi nu a scăpat de… "provocările" timpului. Mai mult ca niciodată, însă, ultimele două decenii au excelat în baia de cerneală a scandalurilor periodice, legate de tentativa falsurilor, dar şi de nenumăratele greşeli şi dezinformări ce au invadat unele publicaţii, evocări sau pretinse exegeze ale operei sale. După hilara încercare a unui aşa-zis poet de pe la noi, de a aduce de la Paris osemintele sculptorului, care odihnesc în Cimitirul Montparnasse, aflăm că preşedintele Fundaţiei "Mihai Eminescu" din Craiova îi propune Primăriei din Târgu Jiu să cumpere o "operă autentică" de Brâncuşi, "Cocoşul", lucrare în gips, în posesia căreia se află…
Ne-am adresat celei mai abilitate persoane, în acest moment, doamna Sorana Georgescu-Gorjan, deţinătoarea arhivei Gorjan, în stare să facă puţină lumină referitor la propunerea amintită şi la veridicitatea celor susţinute de preşedintele Fundaţiei "Mihai Eminescu".
Confuzie sau rea-intenţie?
- Prea multă cerneală consumată în defavoarea imaginii brâncuşiene în România… Doamnă Sorana Gorjan, dumneavoastră cum interpretaţi cele mai recente scandaluri?
- Acest an, 2011, ar fi putut marca revigorarea interesului pentru marele sculptor, la 135 de ani de la naşterea sa. Din păcate, însă, interesul faţă de artist este îndreptat în direcţii greşite. Mai precis, la 21 mai, un poet a plecat pe jos din Hobiţa, pe urmele lui Brâncuşi, să aducă osemintele artistului de la Paris. Această iniţiativă nu ţine seama de faptul că nimeni nu ştie care a fost itinerariul lui Brâncuşi în 1904, că acesta şi-a cumpărat chiar el locul din cim