Un crah este o cadere rapida a bursei sau a pietei financiare; in general se vorbeste de un crah in momentul in care piata cade cu mai mult de 20% in cateva zile.
1637: Una din primele bule speculative din istoria economica a lumii a fost “tulipomania”, nebunia comertului cu bulbi de lalele. în februarie 1637, in punctul culminant al speculatiilor, un singur bulb de lalea putea valora de zece ori mai mult decat venitul anual al unui meserias calificat, scrie businessmagazin.ro.
În 1642, dupa ce piata s-a linistit preturile cazusera la o zecime din valorile maxime.
1720 – Crah in Europa, in special in Marea Britanie si in Franta, antrenat de falimentul South Sea Company si de banca John Law.
1869 – Vinerea neagra. Cunoscut drept “scandalul Fisk – Gould”, a fost un fenomen de panica financiara cauzat de eforturile a doi speculatori de a ingenunchea New York Gold Exchange.
1873 – Panica din 1873 a antrenat o severa cadere economica in Europa si Statele Unite, cunoscuta drept “Long Depression”, pentru ca a tinut pana in 1879 sau chiar dupa in unele tari. A avut la baza decizia lui Otto von Bismark de a renunta la talerii din argint, cu efect direct asupra pietei si valorii metalului pretios.
1907 – Panica din 1907 a facut ca New York Stock Exchange sa cada cu mai mult de 50% de la valorile atinse cu un an inainte. Un numar de falimente au determinat o scadere a increderii investitorilor, care au inceput sa isi retraga banii. JP Morgan a ramas in istorie pentru implicarea sa in criza, sustinand din banii sai sistemul bancar.
1929: Crah pe Wall Street. Joi, 24 octombrie, Dow Jones pierde mai mult de 22% la inceperea sedintei, dar se redreseaza si inchide cu o scadere de 2,1%. Pe 28 octombrie cade din nou cu 13% si cu 12% in Martea Neagra. Criza care a urmat este cunoscuta drept Marea Depresie.
Citeşte mail mult aici
Un crah