Emoţii mari pentru cei 50.000 de români cu credite în franci elveţieni însumând 3,2 mld. euro: cursul leu/franc a sărit ieri şi pragul de 4 lei, marcând o creştere de peste 40% de la începutul anului. Faţă de nivelul din 2008 francul s-a scumpit cu nu mai puţin de 80%.
Sentimentul de panică manifestat şi ieri pe pieţele externe a împins francul elveţian spre un nou maxim istoric în raport cu euro şi implicit cu leul, cursul de schimb leu/franc fiind calculat la Bucureşti în mod indirect.
BNR a afişat o paritate record de 4,0221 lei pentru un franc, conturând astfel un scenariu încă greu de crezut pentru zecile de mii de clienţi care au de rambursat credite în franci: moneda continuă să se întărească de la o zi la alta, fiind considerată un ultim refugiu sigur de către investitorii speriaţi de prăbuşirea burselor. Aversiunea faţă de risc a crescut atât de mult pe pieţele externe, încât investitorii au ignorat practic decizia surpriză de săptămâna trecută a băncii centrale a Elveţiei de a reduce dobânzile şi de a mări lichiditatea, iar plasamentele în franci au continuat să crească.
Aşa se face că la Bucureşti românii care în urmă cu patru-cinci ani erau vrăjiţi de dobânzile nominale "incredibile" la credite în franci elveţieni, care se învârteau în jurul a 4%, suportă acum un curs de schimb chiar dublu pentru a-şi achita ratele.
Expunerea sistemului bancar local la riscul generat de cursul leu/franc este opera a nouă instituţii de credit: OTP Bank, care a adus pe piaţă moneda exotică în 2005, Raiffeisen, Bancpost, Volksbank, Banca Românească, Piraeus, Millennium, Credit Europe - care au văzut în franc soluţia miraculoasă de a-şi creşte cotele de piaţă la creditul ipotecar, şi Porsche Bank, care lansa în 2006 credite auto în franci.
Dacă în cazul creditelor auto multe au ajuns deja la scadenţă, fiind acordate pe cel mult şase ani, c