Dincolo de contextul extern nefavorabil din timpul ofertei Petrom, Guvernul a oferit investitorilor un discount prea mic, spune Mariana Gheorghe, CEO al companiei. Deşi oficialii Petrom dau vina pe guvernanţi pentru eşecul ofertei de acţiuni, atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul Economiei, Ion Ariton, s-au felicitat pentru faptul că au ţinut la preţ.
În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a încercat să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile sale la Petrom, printr-o ofertă care a eşuat lamentabil, întrucât investitorii nu au subscris minimum 80% din titluri. A doua privatizare a Petrom ar fi trebuit să devină cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei de la Bucureşti. Cu câteva zile înainte de finalizarea ofertei, Guvernul a impus un preţ minim cu doar 3% mai mic decât cotaţia titlurilor deja listate. Atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul Economiei, Ion Ariton, s-au felicitat pentru faptul că au ţinut la preţ.
„S-a întâmplat ceva ironic ca timp. Chiar în săptămâna dinainte de road-show-ul de prezentare, au fost două-trei veşti bune care puteau da curaj oricărui investitor", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, în prima sa declaraţie publică pe tema rezultatului ofertei.
Ea a enumerat, printre ştirile pozitive, decizia Greciei de a adopta un program de austeritate, creşterea ratingului României şi preţul bun al acţiunilor Petrom. „Însă a doua zi după începerea road-show-ului, au început îngrijorările privind situaţia Italiei şi a Spaniei, iar sentimentele pozitive pe care puteam capitaliza au devenit palide", a menţionat Gheorghe, într-o conferinţă de presă cu ocazia prezentării rezultatelor semestriale ale companiei.
Ce aşteptau investitorii
„Un al doilea element important care a influenţat rezultatul ofertei a fost faptul că, într-o astfel de piaţă internaţională, aşteptările investitorilor s-au schimbat