La Biblioteca Judeţeană Satu Mare funcţionează, începând de astăzi, atelierul memorial „Nae Antonescu”, o sală de studiu şi cercetare pentru sătmăreni. Atelierul conţine o colecţie impresionantă de 42.000 de documente care au aparţinut cărturarului Nae Antonescu.
Biblioteca Judeţeană Satu Mare a achiziţionat, la sfârşitul anului trecut, fondul de carte al cărturarului Nae Antonescu, care însumează 42.000 de documente de bibliotecă: volume din domeniul istoriei şi criticii literare, cărţi vechi, în special din perioada interbelică, rarităţi bibliofile, publicaţii periodice vechi, portrete ale unor oameni de cultură români , dar şi o serie de manuscrise aparţinând lui Nae Antonescu, dintre care unele inedite. Pe lângă acestea, familia cărturarului a donat instituţiei şi câteva obiecte din biroul de lucru al cărturarului, precum biblioteca, biroul şi maşina de scris „Consul”. Ieri, membrii familiei, soţia Reghina Antonescu, fiica Monica şi doi nepoţi s-au alăturat oamenilor de cultură din municipiu pentru a participa la inaugurarea atelierului care se află la etajul I al bibliotecii.
Nae Antonescu, părintele revuisticii
Istoric literar şi publicist, Nae Antonescu s-a născut la Terebeşti, în anul 1921. A fost profesor şi director la Şcoala generală din Terebeşti, la Şcoala Tehnică de Exploatare CFR Satu Mare şi directorul Casei Corpului Didactic Satu Mare. Pasiunea lui de-o viaţă a fost presa românească, în special cea transilvăneană, din perioada interbelică. Datorită acestei pasiuni a fost supranumit „părintele revuisticii”. Ca publicist, de-a lungul timpului i-au apărut volumele: „Scriitori uitaţi”, „Reviste literare conduse de Liviu Rebreanu”, „Jurnal literar: monografie”, „Reviste din Transilvania”, „Reviste literare interbelice”, „Scriitori şi reviste literare din perioada interbelică”, „Revista Fundaţiei Regale. Monografie”. A murit în data de 18