Bursa de la Bucureşti a închis, ieri, cu o creştere de 3,2%, mai recuperând din scăderile consemnate în şedinţele trecute, dar încă departe de preţurile de acum o săptămână.
"Dezamăgitor la bursa noastră este că ea scade cu 10% dacă pieţele americane se depreciază cu 5%, însă creşte cu 3%, când bursele străine înregis-trează o creştere dublă", a opiniat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a închis şedinţa de ieri cu o apreciere de 3,12%, la 4.557,70 puncte, după o creştere mai consistentă în prima parte a zilei, de peste 5%, sub influenţa evoluţiei pieţelor americane de marţi seara.
Indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia companiilor energetice de la Bursă, a crescut, ieri, cu 2,9%, la 619,90 puncte.
Singurul indice care a închis, ieri, pe pierdere (1,51%) a fost BET-FI, care monitorizează preţul acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi al "Fondului Proprietatea" (FP), deşi urcase cu aproape 5% după deschiderea şedinţei de tranzacţionare.
"În ciuda creşterilor de pe pieţele americane de aseară (n.r marţi seara), astăzi (n.r.ieri), americanii au deschis pe minus, ceea ce a dus la diminuarea speranţei investitorilor de la noi, iar cei care nu au vândut la timp sau nu marcaseră profit au început să vândă, temperând creşterile de la BVB şi ducând BET-FI pe minus", a mai precizat Mihai Chişu.
În opinia brokerului, piaţa de la Bucureşti va continua să depindă de evoluţia pieţelor americane, datele fundamentale ale companiilor autohtone sau situaţia economiei româneşti contând prea puţin, în această perioadă.
"Vom depinde foarte mult în continuare de bursele externe, nu cred că există vreo şansă de a evolua într-o altă manieră. Investitorii tranzacţionează la BVB, via America. Asta denotă că piaţa este dominată de speculatori şi că lipsesc inve