Preţurile de consum au scăzut cu circa 0,35% în luna iulie, comparativ cu luna precedentă, fiind în creş-tere, însă, cu 4,85% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, rata anuală a inflaţiei s-a micşorat de la 7,93% în iunie, la 4,85% în iulie, potrivit datelor furnizate de INS.
Cel mai mult au scăzut preţurile mărfurilor alimentare, cu 1,95%, faţă de iunie, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi tarife serviciilor au crescut cu 0,44%, şi respectiv, 0,91%.
Astfel, printre mărfurile alimentare care s-au ieftinit cel mai mult în iulie se află legumele şi conservele de legume (cu 14,53%), dintre care preţul cartofilor a scăzut cu 4,85%. Dintre fructe, preţul citricelor (şi al altor fructe meridionale) a scăzut cu 4,87%, iar cel al fructelor proaspete, cu 5,93%. Totodată, dintre mărfurile alimentare, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate de ouă (2,34%) şi mierea de albine (1,29%). Preţul mediu al lactatelor a rămas constant faţă de luna iunie.
Mărfurile nealimentare şi serviciile, pe de altă parte, au înregistrat scum-piri. Cele mai ample scumpiri au fost la tutun şi ţigări (1,91%) şi combustibili (0,65%), în timp ce la servicii, costurile cu apa, canalul şi salubritatea au crescut cu 3,71% iar cele cu serviciile de telefonie s-au mărit cu 1,03%, în luna iunie faţă de mai.
Dragoş Cabat, vicepreşedintele CFA România, este de părere că scăderea inflaţiei este normală şi că se dato-rează, în principal, micşorării preţurilor la legumele şi fructele produse local. Domnia sa a mai precizat că micşorarea preţurilor la produsele agricole este determinată de creşterea producţiei interne, în perioada verii fiind o componentă sezonieră a evoluţiei inflaţiei, în funcţie şi de nivelul producţiei agricole din anul respectiv faţă de perioada similară din anul anterior.
* Dragoş Cabat: "