Social-democraţii se vor lupta sub sigla USL pentru Muntenia, Oltenia şi cea mai mare parte a Moldovei, în timp ce PNL, partenerul de alianţă, va ieşi la bătaie în Ardeal, Banat şi Crişana. PSD şi-a păstrat candidaţii în cele 15 fiefuri ale sale şi va face nominalizări în alte cinci-şase judeţe, în timp ce PNL va avansa propuneri pentru încă 15 judeţe faţă de cele cinci câştigate în 2008.
Potrivit sondajelor comandate de PSD în teritoriu, „baronii" se bucură de intenţii de vot între 50 şi 75%, procente care le asigură prima şansă la urne. O nouă candidatură a unor lideri locali precum Marian Oprişan de la Vrancea, Liviu Dragnea de la Teleorman, Nicuşor Constantinescu de la Argeş, Ion Prioteasa de la Dolj sau Constantin Nicolescu de la Argeş, nu a fost pusă nicio clipă la îndoială nici din tabăra PSD, nici din tabăra liberală.
Principiul parităţii la stabilirea candidaţilor comuni ai USL prevede că PSD va propune pentru preşedinţia consiliilor judeţene 21 de candidaţi, iar PNL 20. Ca urmare, pe lângă şefii de consilii judeţene care vor intra în cursa electorală, social-democraţii vor mai face nominalizări în alte cinci-şase judeţe, dintre care Mehedinţi, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ şi Dâmboviţa. În cazul în care candidatul la şefia CJ Buzău va reveni liberalilor, atunci PSD va nominaliza candidatul într-un alt judeţ, Ilfov, Sibiu şi Satu-Mare.
Liberalii îşi vor renominaliza drept candidaţi cei cinci preşedinţi de consilii judeţene. Unul dintre aceştia, Răducu Filipescu de la Călăraşi, a fost contestat de social-democrata Oana Mizil, care dorea să obţină candidatura. În sondajele comandate de PNL, Răducu Filipescu o devansa însă pe Oana Mizil, care a şi intrat în conflict cu conducerea centrală a social-democraţilor după ce l-a susţinut pe Marian Vanghelie după ce a fost debarcat din fruntea PSD Bucureşti. Liberalii vor desemna candida