La spitalele cu bucătărie proprie porţia unui pacient ajunge la 6-7 lei, iar cele care şi-au externalizat serviciile plătesc şi câte 12 lei. Managerii vor să renunţe la firmele de catering şi să-şi prepare hrana în vechile bucătării. Aceştia susţin că, pe lângă preţul mai convenabil, şi mâncarea ar fi mai bună.
Spitalele de Boli Infecţioase, „Parhon“ şi Maternitatea „Elena Doamna“ şi-au externalizat de câţiva ani serviciul de aprovizionare cu hrană. Aşa se face că bucătăriile în care se pregăteau porţiile de mâncare pentru bolnavi au fost înlocuite cu firme de catering. Acestea livrează zilnic, în funcţie de numărul de pacienţi, caserole cu mâncare.
Cei mai mulţi dintre managerii care apelează la acest tip de serviciu spun că intenţionează să-şi reia activitatea în bucătăria proprie pentru că s-ar înjumătăţi cheltuielile. Este cazul Spitalului de Boli Infecţioase, unde deja se fac lucrări de reamenajare a bucătăriei.
Daţi click pe pozele de mai sus pentru mai multe imagini cu condiţiile din bucătăriile spitalelor ieşene
„Urmează să revenim la bucătărie, deja se lucrează la asta. Din experienţa anilor anteriori ştim că este mai rentabil să ai bucătărie proprie“, spune Carmen Dorobăţ, managerul spitalului. Acelaşi plan are şi conducerea Maternităţii „Elena Doamna“. „Am ieşi şi mai ieftin, iar mâncarea ar fi mai bună decât ceea ce ne livrează firma de catering. Totuşi, ne-ar costa foarte mult să ne reluăm activitatea în bucătării pentru că nu mai avem niciun fel de veselă“, susţine managerul Maricica Păvăleanu.
Şefii spitalelor care şi-au păstrat bucătăriile funcţionale se simt norocoşi. „Pretenţiile firmelor de catering sunt exagerate. Nu ştiu sincer cum fac faţă acele spitale care şi-au externalizat serviciile. Noi ne-am cumpărat treptat veselă din inox, am aranjat bucătăria şi arată foarte bine“, spune Lucian Eva, managerul de