O persoană din cinci acuză stări de oboseală, arată statisticile de specialitate. Experţii spun că oboseala cronică este tot mai răspândită în rândul populaţiei, din cauza ritmului alert în care trăim, informează Daily Mail.
Profesorul Steve Field, de la Academy of Medical Royal Colleges, spune că persoanele care acuză stări de oboseală pe o perioadă lungă de timp trebuie să ia în considerare vizita la un medic, deoarece există riscul ca în spatele acestei stări să se ascundă afecţiuni destul de grave. "Oboseala în sine nu este o boală, dar poate reprezenta un simptom al vreunei afecţiuni", spune prof. Field.
CITEŞTE ŞI:O persoană din trei suferă de insomnie. Trucuri pentru un somn liniştit
● Oboseala poate fi un semn al bolilor de inimă. Robert Hall, specialist în cardiologie, spune că atunci când ne simţim obosiţi fără niciun motiv întemeiat ar trebui să ne facem un control la inimă, deoarece riscul de a suferi de cardiomiopatie este destul de ridicat. Această boală este o afecţiune severă în care muşchiul cardiac este slăbit şi nu mai are putere să pompeze sângele în întreg organismul. În plus, durerile în piept după masă sau după ce faceţi sport şi gleznele umflate, asociate cu oboseală, reprezintă simptome ale cardiomiopatiei. Această afecţiune este de regulă moştenită genetic, iar netratată corespunzător, poate fi fatală. Potrivit statisticilor de specialitate, 125.000 de britanici se confruntă cu această boală.
● Bărbaţii care acuză stări de oboseală ar putea avea un nivel scăzut de testosteron, hormon sexual masculin. Atunci când nivelul acestui hormon scade, masa musculară se diminuează şi, din această cauză, apare senzaţia de oboseală, explică Mark Vanderpump, medic endocrinolog, de la Spitalul Royal Free, din Londra. Bărbaţii care au un nivel scăzut de testosteron suferă de hipogonadism, afecţiune întâţnită la 5 cinci bărbaţi din 1