Sesiunea de miercuri a adus creşteri ale cotaţiilor pe piaţa derivatelor de la Sibex, ca răspuns la evoluţia burselor externe care reacţionează pozitiv la anunţul Fed de a susţine economia americană. Fed a decis marţi că va păstra aproape de zero nivelul dobânzii cheie în SUA, dar nu a anunţat mult-aşteptata injectare de lichidităţi în piaţă. La ora 16.30, după deschiderea pe minus a bursei americane, în sesiunea de miercuri, şi cotaţiile de la Sibex au suferit deprecieri. Declinul din deschidere vine după o zi în care bursa promitea să îşi revină puternic, marţi indicii bursei de la New York înregistrând cele mai puternice avansuri din ultimii doi ani. Pe fondul unei volatilităţi moderate, până la ora 17.00 investitorii au perfectat peste 6.100 contracte cu o valoare aferentă de 33,55 milioane lei.
Pe piaţa mărfurilor s-au observat aproape 300 de contracte SIBGOLD, încheiate în majoritate pe scadenţa august, interesul speculatorilor pentru acest produs cu mărimea de o uncie de aur, venind în contextul evoluţiei corelate cu pieţele externe. Pentru scadenţa din această lună, cotaţia SIBGOLD creştea cu 26,2 dolari iar pentru octombrie cu 14,6 dolari. S-au înregistrat tranzacţii şi pe contractul SIBGOLD_RON, a cărui mărime este de 10 uncii, cotaţia pe scadenţa august crescând cu 27,5 dolari. Pe piaţa londoneză uncia de aur a fost cotată la 1753,75 $/uncie.
Pe segmentul derivatelor valutare, până la ora 17.00 speculatorii au încheiat 117 de contracte EUR/USD_RON, moneda comună scăzând 0,25% pe scadenţa septembrie. Şi pe pieţele externe dolarul s-a apreciat faţă de euro.
Raportat la moneda naţională, un euro a fost cotat la 4,2840 lei pentru scadenţa septembrie şi la 4,31 lei pentru scadenţa decembrie. Cursul oficial anunţat de BNR a fost de 4,2620 lei.
Pentru contractul DESIF5 cotaţiile au fluctuat exclusiv pe minus pe scadenţa septembrie, în ton