Carmen Ionel, 52 de ani, care a preluat la începutul lunii mai funcţia de director general al AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fonduri în valoare de 4,25 mld. euro pentru resurse umane, admite că România nu are cum să absoarbă toţi banii alocaţi de Uniunea Europeană, deşi deconturile de la Comisie vin într-un ritm mult mai accelerat decât cel estimat în această iarnă.
"Facem plăţi de patru ori mai mult decât am preconizat în iarnă. Numai în iunie am făcut plăţi de 130 de milioane de lei (30,9 mil. euro - n. red.), iar în iulie de 120 de milioane de lei (28,6 mil. euro - n. red.). Aceştia sunt bani «curaţi» primiţi de la Comisie, mai ales că de prefinanţări de la bugetul de stat nu se mai discută acum, pentru că nu mai sunt bani şi s-a modificat şi legea", a spus Carmen Ionel, care a preluat la începutul lunii mai conducerea AMPOSDRU.
Guvernul a dat recent o ordonanţă de urgenţă prin care a redus prefinanţarea (bani alocaţi din bugetul statului pentru a-i ajuta pe cei care au câştigat proiecte finanţate din fonduri europene să demareze proiectele şi care vor fi restituţi ulterior din bani europeni, pe măsură ce sunt cheltuiţi) de la 30% din valoarea proiectului la 10%.
"Nu ne putem compara cu situaţia din 2008 - 2009, pentru că de-abia acum începe să intre în ţară «grosul» banilor. Nu cred că vom putea absorbi în totalitate banii, cei 3,68 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, însă tot ceea ce putem salva salvăm", a adăugat Carmen Ionel.
Beneficiarii nu cheltuie banii
Motivaţia Guvernului pentru reducerea procentului de prefinanţare - pe lângă faptul că nu mai sunt bani la buget - a fost aceea că foarte multe dintre companiile care iau prefinanţări nu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturile la autorităţile de management, drept urmare acestea nu le pot transmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele