Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, spune la RFI că noile măsuri ale Băncii Naţionale a Elveţiei reprezintă "o temperare a creşterii şi mai puţin de reducere a francului elveţian". După ce francul elveţian a depăşit pragul psihologic de 4 lei pe piaţa românească, Radu Gheţea atrage atenţia că "s-a ajuns la valori incredibile pentru cursul francului elveţian şi conversia sau trecerea la o altă valută se face din ce în ce mai greu".
Prin urmare, pentru cei care au credite în franci elveţieni, Radu Gheţea spune că refinanţarea era o soluţie în perioada în urmă cu un an, când cursul nu era atât de ridicat.
Acum însă, explică Radu Gheţea, "s-a ajuns la valori incredibile pentru cursul francului elveţian şi conversia sau trecerea la o altă valută se face din ce în ce mai greu...E riscul pe care şi l-au asumat nişte clienţi şi dacă şi-au asumat acest risc trebuie să şi-l asume până la capăt...."
În condiţiile în care francul este în prezent moneda de rezervă preferată de investitori, preşedintele Asociaţie Române a Băncilor atrage atenţia că românii nu ar trebui să-şi asume riscuri, făcând depozite în franci.
"Sunt deja semne că se iau măsuri pentru temperare şi pe urmă o să auzim că, vai de mine, sunt oameni care şi-au făcut depozite în franci elveţieni şi le-au făcut când cursul era 4 lei şi uite acum, după opt luni de zile, cursul este 3,5 lei şi ce ne facem noi că pierdem bani. Cred că suntem suficient de săraci ca să nu ne permitem să ne asumăm riscuri".
În ceea ce priveşte măsurile luate de Banca Naţională a Elveţiei, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor atrage atenţia că "singură Banca Naţională a Elveţiei nu poate face minuni. Aici e vorba despre o conjunctură internaţională şi cred că este important ce măsuri vor lua şi băncile internaţionale".
Amintim, Banca Naţională a Elveţiei a anunţat miercuri