• Firmele de curatenie nu prea mai "merg" din cauza crizei economice • Tot mai multi patroni din domeniu se plang de veniturile tot mici din anul acesta
Ceea ce parea a fi o noua afacere de succes in tanara economie capitalista romaneasca, infiintarea unei firme de curatenie, se dovedeste acum o mare problema pentru intreprinzatori. Firmele de curatenie nu prea mai "merg" din cauza crizei economice.
Tot mai multi patroni din domeniu se plang de veniturile din acest an. Daca inainte firmele de curatenie aveau contracte cu localuri mari, cu persoane fizice (in special proprietari de vile), acum doar marile magazine si o parte dintre banci mai sunt dispuse sa colaboreze cu o astfel de societate comerciala. "Mai avem sapte angajati la cateva birouri si banci. Sunt contracte vechi, care le-am incheiat acum opt ani. Anul acesta nu am avut nici o solicitare de la persoanele fizice. Afacerea merge destul de prost si nu numai la mine. Mai am doi prieteni care trec prin aceasta perioada grea", a declarat Florin Ifrosie, managerul firmei Ierom Grup.
Curatenia dupa petreceri, precum nunti si botezuri, este facuta acum de personalul barurilor sau restaurantelor. Pe timp de criza, toti iesenii incearca sa economiseasca." Am apelat la o firma de curatenie acum ceva timp pentru local. Acum fac fetele angajate la bar fac curatenie, sau chiar eu si sotia mea. Mai facem o economie pe criza asta", a declarat Ionut Iron, patronul unui local.
In medie, salariul lunar al persoanelor care lucreaza la o asemenea firma este de la 200 pana la 400 de lei, in functie de orele de lucru. "Lucrez doua ore pe zi si fac curat in trei birouri. Pe langa asta mai am un job, pentru ca altfel nu m-as descurca cu doar 2 milioane pe luna", a spus Camelia Damian, angajata unei firme de curatenie.
• Firmele de curatenie nu prea mai "merg" din cauza crizei econo