Pieţele bursiere au început să-şi revină, după ce banca centrală a Statelor Unite ale Americii, Federal Reserve, a anunţat, aseară, că va menţine dobânda de politică monetară la nivelul actual până în 2013, fiind vorba de un minim istoric ce variază între 0-0,25%. Termenul de doi ani este considerat necesar pentru ca economia SUA să-şi revină.
"The Federal Reserve (Fed) a ilustrat, marţi, o imagine mult mai optimistă a economiei şi a decis că va menţine banii la o valoare mică şi uşor accesibili pentru încă doi ani", scrie CNN.
Practic, Fed va păstra politicile de stimulare pentru cel puţin încă doi ani, într-un efort de a susţine economia şi pieţele globale încă fragile, transmite Reuters. "Fed anticipează că situaţia economică, incluzând o rată redusă de utilizare a resurselor şi o perspectivă pentru inflaţie temperată pe termen mediu, va garanta, probabil, un nivel scăzut al ratelor la fondurile federale cel puţin până la mijlocul anului 2013", se arată într-un comunicat al băncii centrale americane.
Dobânda de politică monetară a Fed se află la un minim istoric, în banda de variaţie 0-0,25%. Banca centrală a reafirmat şi politica de a reinvesti fondurile unui portofoliu de obligaţiuni, fără să ofere detalii.
Efectele deciziei nu s-au lăsat aşteptate. Indicele bursier Nikkei 225, din Japonia, şi Kospi din Coreea de Sud au crescut cu 1%, în timp ce Hang Seng din China a câştigat 3,2 procente, relatează BBC News. Totodată, indicele Dow Jones a încheiat sesiunea cu un plus de 3,89%.
Dar investitorii continuă să fie precauţi privind mişcarea băncii centrale a SUA şi estimează că economia americană va rămâne instabilă pentru o perioadă de timp mai mare de doi ani, relatează Reuters. În faţa acestei situaţii, sunt necesare afaceri mai sigure precum cele care implică aurul şi francul elveţian, ajuns marţi la un maxim istoric de 4,02 lei. @N