Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au avut ieri parte de una dintre cele mai agitate şedinţe bursiere din ultimii trei ani, vânzările în panică ducând indicii pieţei la un monent dat pe scădere cu peste 11%.
Aproape toate SIF-urile au coborât la un moment dat cu 15%, maximul permis pe parcursul unei zile iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au pierdut peste 11% şi au atins pe parcursul şedinţei un minim istoric de 0,39 lei/unitate, nivel cu 40% sub cel de la listarea lor pe bursă, în luna ianuarie.
Investitorii atât de la Bucureşti cât şi de pe pieţele externe n-au avut în ultimele săptămâni nicio zi pentru a-şi trage sufletul, în condiţiile în care DAX, indicele de referinţă al celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, a înregistrat nu mai puţin de 10 şedinţe consecutive de scădere pe parcursul cărora a pierdut circa 20,6% din valoare.
Scăderile foarte mari de pe piaţa românească au determinat conducerea bursei să majoreze limitele de variaţie pe mai multe acţiuni la nivelul de 25%, de la 15% cât este această limită în mod normal. Acţiunile care au putut varia ieri cu 25% au fost Broker Cluj (BRK), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1).
Totodată, variaţiile foarte mari ale acţiunilor au făcut ca mai multe constracte structurate listate la bursă de către Erste să-şi atingă bariera.
Printre acestea s-au numărat contractul de vânzare pe cotaţia aurului, după ce metalul preţios a atins un nou maxim istoric, respectiv contractele de cumpărare pe cotaţia Fondului Proprietatea şi a indicelui german DAX, care au înregistrat scăderi puternice în ultimele zile.
După a doua parte a şedinţei, cotaţiile de la Bursă şi-au redus substanţial pierderile în contextul în care mai multe burse importante de pe plan extern, precum cea din Anglia şi Franţa, au revenit pe plus, însă brokerii spun că oricare ar fi evoluţia î