Papanaşii româneşti sunt greu de încadrat la deserturi, dar lesne de omologat la mâncăruri româneşti. Pentru că sunt exact aşa cum n-ar trebui să fie un desert şi, în acelaşi timp, întrutotul pe gustul românului: mari şi săţioşi cât un prânz.
Papanaşii prăjiţi, de origine moldovenească, sunt replica papaşanilor fierţi de familie austro-ungurească. Pentru că fiecare naş îşi are papanaşul. Oare am mai făcut gluma asta şi la papanaşii fierţi?
Porţii: 8
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
500 grame brânză grasă de vaci
100 grame zahăr
2 ouă
1 linguriţă rasă de bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie
1 vârf de cuţit de sare
200 gr făină (plus 1-2 linguri)
300 grame smântână
200 grame dulceaţă
100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
500-700 ml ulei pentru prăjit
Preparare:
Cerneţi bine făina.
Amestecaţi manual - dar şi mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână - brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.
Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.
Trebuie să obţineţi un aluat moale dar care să se desprindă de pe mână.
Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.
Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină.
Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.
Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat.
Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu ce