Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria are deficit de medici specialişti la două dintre cele mai importante secţii: ATI şi unitatea de primiri urgenţe. Pentru a suplini lipsa acestora, doctorii de la unităţile spitaliceşti din judeţ fac gărzi la urgenţe, iar medicii alexăndreni fac şi câte 12 ture pe lună.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria este cea mai mare unitate medicală din judeţ, iar aici vin marea majoritatea teleormănenilor care suferă de afecţiuni mai grave. Fiind singurul spital de urgenţă, şi numărul medicilor ar trebui să fie pe măsură. Numai că, în continuare unitatea spitalicească din Alexandria are nevoie de medici. Potrivit ştatului de funcţii, la Alexandria sunt vacante 98 de locuri atât pentru medici, cât şi pentru asistente şi infirmiere. Cea mai mare criză de specialişti este la Anestezie şi Terapie Intensivă şi la Urgenţe. „Cele mai multe posturi libere sunt la ATI şi la Unitatea de Primiri Urgenţe. La fiecare secţie am mai avea nevoie de câte şase medici, pentru ca organigrama să fie completă”, ne-a spus Florentina Cătrună, managerul Spitalului Judeţean Alexandria. La Terapie Intensivă în acest moment lucrează patru medici, iar la primiri urgenţe doar doi.
Gărzi duble
Legal, un medic nu are voie să facă mai mult de cinci gărzi pe lună. În schimb, la Alexandria, doctorii fac şi 15 ture de gardă, tocmai pentru a suplini deficitul de personal. Când nu mai pot, aceştia cer ajutorul colegilor lor de la alte spitale din judeţ. „De gardă mai fac şi medicii încadraţi la alte spitale, dar şi aşa ai noştrii muncesc mai mult”, a mai spus managerul Cătrună. Cei patru specialişti de la Terapie Intensivă se plâng că muncesc mult prea mult. „Este groznic, suferim de sindromul supramuncii. Suntem patru medici, dar unul dintre ei lucrează cu jumătate de normă. Astfel, noi ajungem să face şi 12 gărzi pe lună, în condiţiile în car