Agricultorii de la Matca nu vor primi deocamdată despăgubiri pentru pierderile suferite, după ce 160 de hectare de tomate au fost infectate cu un virus. Oamenii au procurat „la negru" seminţele virusate, de aceea, la cererea autorităţilor, nu au putut prezenta documente de provenienţă.
„Despăgubirile pe care le-au solicitat agricultorii nu se pot acorda încă, pentru că aceşti oameni nu deţin facturi şi certificate de calitate care să confirme de unde au achiziţionat seminţele, despre care susţin că sunt de proastă calitate" , a declarat subprefectul Daniel Ovidiu Tudorache. O comisie investighează situaţia la faţa locului şi va prezenta o concluzie până la 21 august.
Cu o săptămână în urmă, peste cultivatorii de roşii din Matca a dat un mare necaz. 40% din suprafaţa sădită cu roşii de cultura a doua a fost atacată de virusul petelor de bronz. Au fost afectaţi cel puţin 60 de fermieri, care au plantat, în total, 160 de hectare de roşii în solarii. Pierderile per hectar se ridică la cel puţin 8.000 de euro, suma incluzând numai costurile pentru seminţe.
„Au pus oamenii sămânţă bună şi au smuls roşiile cu buchetele. De la noi se alimentează toată Moldova cu tomate, până în zona Braşovului",a declarat Ionel Pohrib, agricultor şi fost primar din Matca.
Directorul executiv al Societăţii agricole „Legume-Fructe" din Matca, Mircea Croitoru, crede că vinovată de dezastru este firma care a vândut seminţele către mătcaşi.
„Această firmă, care se laudă că este unicul importator, a avut anul trecut o tombolă. Celor care procurau pachetele cu inputuri, le cereau să aducă ambalajele goale înapoi, ca să nu mai poată dovedi că au cumpărat seminţele de la ei. A fost foarte bine lucrat", susţine Croitoru.