Republica Moldova a înregistrat în 2010 o recuperare economică impresionantă, iar în prima jumătate a anului 2011 are „o creştere şi mai remarcabilă", constată autorii numărului 4 al publicaţiei MEGA „Analiza creşterii economice în Moldova", lansat ieri.
Rezultatele se datorează mai degrabă unei baze de comparaţii scăzute şi faptului că ne aflăm în „ultimul an al paradisului fiscal", explică Ana Popa, director al Departamentului macroeconomie de la Centrul „Expert-Grup".
În opinia economistei, „schimbările din ultimii doi ani au fost mai curând cosmetice, menţinându-se modelul de dezvoltare economică bazat pe consum, care este expus aceloraşi riscuri şi provocări".
Ana Popa consideră că ţara are în faţă mai multe riscuri, unul dintre principalele fiind faptul că economia avansează fără crearea de noi locuri de muncă. „Riscul vine şi de la evoluţiile externe, iar o adâncire a crizei ce se profilează pe plan mondial va afecta Moldova, pentru că ar putea să scadă fluxul de investiţii, remitenţele şi exporturile", a mai spus experta.
Veaceslav Ioniţă, şeful Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, susţine însă că, deşi avem o creştere, „ţara are nevoie de o nouă paradigmă economică".
Potrivit deputatului, în prezent Moldova este văzută ca o ţară cu riscuri ridicate, oportunităţi de afaceri reduse şi implicare masivă a statului în economie. „Dacă vom continua tot aşa, riscăm să nu mai avem creştere", a declarat Ioniţă.