Declaraţiile făcute la centru de liderii PDL lasă impresia că s-ar fi temporizat discuţiile despre reorganizarea administrativă a ţării. Pe filiera Ministerului Administraţiei şi Internelor vin însă cifre concrete despre cum va arăta România în varianta celor opt „superjudeţe".
Ar fi bine ca reorganizarea administrativă să se facă până la alegerile locale din 2012, dar sunt multe etape de parcurs, a fost mesajul transmis de deputatul PDL Sulfina Barbu chiar în ziua în care comisia special înfiinţată de coaliţie trebuia să se reunească pentru a analiza soluţiile privind reorganizarea ţării.
Ce spun preşedinţii PDL de consilii judeţene
Şi din teritoriu s-au înmulţit mesajele de contestare a reorganizării, ba a formei, ba a scopului măsurii. De pildă, la Bistriţa-Năsăud, preşedintele Consiliului Judeţean, democrat-liberalul Liviu Mihai Rusu, pare să fi împrumutat din discursurile opoziţiei, susţinând necesitatea organizării unui referendum. „Din câte ştiu, legislaţia spune că forma de organizare teritorială se decide prin referendum", precizează Rusu. Apoi, la Alba, un alt preşedinte de CJ, tot de la PDL, pune sub semnul întrebării rezultatele reorganizării administrativ-teritoriale. „Dacă se face aceeaşi organizare ca în anii '50-'60, fără existenţa unor structuri mai mici la nivel zonal care să asigure dezvoltarea localităţilor depărtate de centrul de regiune, atunci nu va avea nici un rezultat pozitiv pentru populaţia din teritoriile depărtate de centrul de regiune", consideră Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.
Reorganizarea administrativ-teritorială, plecând de cele opt regiuni de dezvoltare economică, nu este văzută cu ochi buni nici de la Botoşani. „Dacă prin regionalizare înţeleg desfiinţarea judeţului Botoşani nu pot să spun decât că judeţul Botoşani ar fi foarte dezavantajat, dacă s-ar adopta această măsură, pentru că, la ora actu