Confruntat cu o criză de proporţii, pe care oficial o neagă, guvernul, sub îndrumarea preşedintelui, e dispus să adopte orice măsură, mai puţin soluţia corectă de privatizare şi liberalizare a serviciilor de sănătate.
După ce au fost demolate, comasate sau complet desfiinţate, cele câteva sute de spitale publice care au mai rămas în România urmează a fi transformate în fundaţii.
Conform unui proiect care vizează modificarea Legii Sănătăţii, specialiştii de la Cotroceni vor să reformeze sistemul, din nou. În noul sistem de sănătate, monopolul CNAS va fi eliminat, ceea ce va facilita apariţia unor case de asigurări private. CNAS îşi va continua existenţa ca instituţie, însă administrarea banilor se va face în regim privat.
Ministerul Sănătăţii îşi va menţine în continuare prerogativele de control, reglementare şi iniţiator al programelor naţionale de sănătate. Spitalele publice ar urma să se transforme în fundaţii sau societăţi private.
Deoarece tentativa de privatizare nu merge în paralel cu liberalizarea serviciilor, contribuabilii se vor afla sub acelaşi imperativ, de a plăti asigurarea de sănătate, cu deosebirea că sub noul sistem plată se va face către casele private. Totuşi, pacientul va beneficia de libertatea de a-şi alege singur ce pachet de asigurare doreşte, din cele pe care Statul le avizează.
Click aici pentru a citi ce modificări aduce noua Lege a Sănătăţii şi cum ne afecteaza