Ovidiu Maican, profesor la Academia de Studii Economice, a spus, în emisiunea„Dezbaterile Rl", moderată de Sabina Fati, că, deşi erau zvonuri potrivit cărora FED, sistemul bancar central al SUA, ar fi trebuit să ia decizia tipăririi de bani în Statele Unite, o astfel de hotărâre este greu de luat şi a dat exemplu în acest sens şi cazul fostului şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn. În opinia lui Maican ar exista o legătură între faptul că DSK a declarat că SUA s-ar pregăti să tipărească dolari şi scandalul care a izbucnit câteva luni mai târziu, în urma căruia a fost obligat să demisioneze.
„E uşor de spus „pornim tiparniţa de bani". Dar probabil se hotărăsc mai greu. Nu ştim ce vor face Statele Unite. Trebuie să ne gândim, dacă tot suntem în teoria conspiraţiei, că se pare că unul din motivele faptelor antisociale ale lui Straus-Kahn a fost faptul că a declarat public că Statele Unite vor să pornească tiparniţa de bani. Şi după, i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat. E o părere personală dar nu cred că e o coincidenţă", a argumentat profesorul Maican.
Ovidiu Maican a mai explicat că cea mai avantajată ţară dacă Statele Unite şi-ar pierde rolul de lider economic al lumii este China. Cu toate acestea, spune profesorul Maican, este foarte puţin probabil ca Statele Unite să decadă fiindcă au sectoare care încă funcţionează bine şi în plus, economia chineză nu ar putea conduce lumea pentru că „nu este una de piaţă. Nu poţi să ai economie de piaţă într-un sistem cu un partid unic".
Principalii indicatori macroeconomici confirmă existenţa „miracolul chinez", însă profesorul Maican spune că sunt şi alte probleme, de pildă "datoriile tuturor municipalităţilor din China faţă de Guvernul central însumează 1,65 trilioane de dolari.Toate trăiesc pe datorie". În plus, a mai explicat Ovidiu Maican, „miracolul chinez este numai în mediul urban, în câteva oraşe de coa