Daca primele doua razboaie mondiale s-au dus cu arme si s-au soldat cu milioane de morti, se pare ca lumea a mai avansat fata de acum 70 de ani si prefera acest gen de conflicte duse la nivel economic.
In momentul in care ai ingenuncheat economic un stat, si-i detii o serie de active, atunci poti spune ca ai castigat o batalie.
In prezent, China si SUA au intrat intr-un astfel de razboi si sunt pe cale sa faca victime colaterale - statele slab economice, care sunt dependente de ele. China este cel mai mare detinator strain al datoriei SUA, cu peste 1,16 trilioane de dolari, sau cel putin asa aratau datele publicate de Trezoreria SUA, in luna mai. In plus, se estimeaza ca 2,25 trilioane de dolari, din rezervele straine ale Chinei, care se ridica la 3,2 trilioane, sunt in moneda americana.
Acum, desi America a reusit sa-si majoreze plafonul datoriei publice cu mai putin de 10 ore inainte de termenul limita, aceasta nu a salvat-o de o retrogradare a calificativului, din partea mai multor agentii de rating. Asta pentru ca americanii s-au certat prea mult pentru a aduce o stabilitate economia SUA, timp in care incertitudinile au aparut.
Multi acuza S&P de faptul ca a actionat impotriva Americii, in cel mai inoportun moment, si ca, desi avea tot dreptul sa faca acest lucru, ratingul nu trebuia downgradat tocmai acum. Cu toate acestea, cei de la Standard&Poor's nu sunt singurii care au modificat in joc calificativul Americii, acelasi lucru fiind facut de Dagong Global Credit Rating.
A doua criza vine de doua ori mai puternica
Dupa aceasta miscare, a agentiilor de rating, au inceput fluctuatiile mai accentuate ale pietelor, fapt care face economistii sa fie mult mai pesimisti, foarte multi dintre acestia asteptand si pregatindu-se pentru o noua criza, una care loveste pe doua fronturi.
Ca si t